Înainte de a face săpun te rog citește condițiile de siguranță!
După cum ziceam aici, se poate folosi (aproape) orice lichid în locul apei.
De data asta am folosit lapte de capră.
Îngheață laptele crud în forme de gheață.
Rețeta
Când refac rețeta voi folosi un SF de 5%. Laptele de capră, fiind gras, a urcat cu mult SF-ul săpunului 🙂
Pregătirea grăsimilor
După cum vezi, rețeta mea conține:
- cantități egale de ulei de cocos, ulei de măsline și untură
- 10% ulei de ricin pentru spumă
Pentru a mări cantitatea de spumă pune ulei de ricin și/sau 1 linguriță de zahăr la 500gr de ulei.
Pune în o oală pe baie de apă sau în slowcooker uleiurile și untura.
Lasa-le la foc mic până se topesc.
Pregătirea soluției de sodă
- Cântărește cuburile de gheață și asigura-te că ai echivalentul a 533 de grame de apă.
Poți înlocui total sau parțial cantitatea de apă cu un alt lichid. Dacă înlocuiești parțial, completează cu apă până la gramajul din rețetă.
- Cântărește soda și toarn-o încet peste cuburile de laptele amestecând continuu.
- E ok dacă laptele ia o culoare ruginie. Soda arde grăsimile.
- Amestecă până la omogenizare și topirea totală a sodei.
- Pune soluția deoparte în un loc sigur.
Amestecarea sodei cu grăsimile
- Amestecă soda și grăsimile când amandouă au temperatura pe la 40 de grade
Făcutul de săpun e descris pe lung aici!
- Amestecă intermitent cu mixerul vertical până ajungi la trace
- După ce ajungi la trace decide dacă faci săpun la cald sau la rece:
- pentru săpun la rece:
- adaugă acum adaosuri și pune în formă
- pune forma acoperită cu un prosop în un loc călduț
- pentru săpun la cald
- pune amestecul în slowcooker
- pune capacul sau folie alimentară și dă drumul pe low
- după ce săpunul a trecut prin faza de gel, adaugă adaosurile
- pune în formă
- pentru săpun la rece:
- Adaosurile mele au fost:
- o lingură de iaurt pentru fiecare 500 gr de uleiuri
- o lingură de miere la toată cantitatea de uleiuri
- 5ml ulei esențial de lavandă de la Fares
Pentru a obține un săpun la cald fluid, adaugă o lingură de iaurt la 500gr de uleiuri.
Cum ți se pare rețeta? Simplă? Compexă?
Abia aștept să îmi spui în comentarii!
Leave a Reply